På vei

DSC_2335Skrev oversikt og så måtte le litt inn i meg. Det er en bok som heter “På vei” , boka er norsk opplæring for utlendinger. Jeg lært ikke norsk fra den, da jeg kom til Norge, den eneste boka som fantes var “Ny i Norge”. Jeg brukt ikke den så mye heller siden jeg lært språket så fort at jeg ble kastet ut av norskkurs for nybegynnere etter bare en måned 🙂 Ikke kastet ut, men kastet videre til høyere nivå på NTNU norskkurs og etter bare 7.måneder i Norge hadde jeg bestått alle mulige prøver som måtte fullføres for å få bevis at jeg kan norsk. Gøy!

Så…. tilbake til Røros fortelling. Siden vi alle reisende er så utrolig pliktoppfylende og er ikke borte fra jobb hvis vi absolutt må, skulle vi reise tidlig på lørdagen og tilbake på søndag. Vi visste at det er langt å reise. Til oss var det 5.timer å kjøre fra Oslo. Vi sto opp kl 5.00 om morningen den lørdagen og reist hjemmefra kl 6.00. Venner som ble med bor på Moelv (det er en liten by mellom Hamar og Lillehammer). De var klare da vi kom og vi kjørt av gård med en gang.

Jeg husker ikke helt hva var det jeg og Boriss hadde vært på kvelden før, men det var en eller annen fest, så vi var ganske slitne ikke bare etter en uke på jobb men også pga søvnmangel fra natta før.Så etter ca 1.times kjøring tokk Artis over rattet til bilen. Hvis jeg ikke hadde vært så trøtt, hadde jeg nok besvimt så redd jeg var av og til. Han kjører jo som en gærning!!! Og veien over fjellet kunne ikke kalles for en autobahn.

Men vakkert var det! Jo høyere opp på fjellet kom vi, jo vakkrere ble det! Pluttselig befant vi oss i winter wonderland. Gran trær var dekket av snø, hytter så ut som tatt ut av eventyret der de sto nedgravd i snøen, solen skinte og det var mange som hadde tatt seg en tur på ski på fjellet. Som sagt, det var rett før Jul og veldig mange hadde tatt ut Juleferien…untatt oss…vi er nesten alltid på jobb. Må slutte med det snart….alltid masse feriedager til overs når året kommer til slutt!DSC_2348

Det er en ting jeg aldri forstår….hvordan kan det være butikker og hus på slike øde steder som f.eks.fjelltopper. Der et eller annet sted på veien mellom Oslo og Røros finnes en stor Kiwi butikk. Det er jo bra for alle som har hytta der i nærheten, men jeg tenker på…bor virkelig ansatte året rundt i nærheten?! Der helt på toppen av fjellet finnes ikke trær engang! Jeg hadde lyst til å spørre en av ansatte om det jeg lurte på, men da husket jeg en ting fra en tur til Nord Norge.DSC_2340

For et par år siden ,jobbet jeg som prosjektmedarbeider i Ica Norge. Der jeg reist på kryss og tvers i Norge og passet på at Ica Nær butikker blir bygd om til fine Rimi butikker. En av mine første Nord Norge turer gikk til Borkenes som er en bitte litte bygda ikke så langt fra Harstad. Det var slutten av mars og i Oslo var gresset grønt og trærne var i gang til å blomstre. Imens i Borkenes….var fremdeles halvveis vinter. Det snødd og regnet og bakken var dekket av is og snø.

Jeg har da hørt at kommuner i Nord lokker folk til å bo hos dem ved å gi bort grattis tomt, folk betaler mindre i skatt, kan få hus for 1.kr osv. Jeg vet jo at Harstad er ikke akkurat nordligste punktet i Norge, men av å se alt den snøen i slutten av mars, begynte jeg å lure på om Borkenes telles som Nord Norge der folk bor ikke frivillig 😀 Så en dag sto vi på kjøkkenet i butikken vi bygd om:  en av ansatte fra butikken, kollegaen min og jeg….og så spurt jeg den ansatte om de får betalt for å bo der i Borkenes. Jeg kunne se at kollegaen min hold på å kveles av kaffen han drakk, der han fikk latterakrampe. Og den ansatte var så høflig at ikke begynt å kjefte på meg men svart at nei, de bor der helt frivillig uten å få betalt for det eller uten å betale mindre i skatt.

Ja,ja….kollegaen min sa til meg etterpå: ” Mairita, du kan ikke gå rundt og spørre folk om de får betalt for å bo der de bor .” 😀

Han husker den episoden fremdeles, men jeg fremdeles har lyst til å spørre folk hvorfor og hvordan bor de der de bor!

KategorijasRøros 2013

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s