Mary King`s Close- Edinburgh

En av de mest fascinerende ting vi var med på i Edinburgh, var å delta i omvisning i Mary King`s Close. Jeg har nevnt tidligere at Boriss er ikke kun fotoentusiast, men er også veldig interesert i historie, som da betyr at vi alltid besøker ruiner, slott, festninger osv og bruker en del av tiden vår til å utforske de stedene.

DSC_5948

Ifølge historie var Edinburgh mest bebodde stedet i Skottland i 17.århundre, byen vokst rundt Edinburgh Castle. Selv om noen av gatene ligned på det som vi forstår som gater, var mesteparten av gater veldig små,skitne,mørke og lignet mere på sti mellom to hus enn på gater. Hus ble bygd i høyden og siden underetasje lå i kjellernivå, sola skinte aldri ned til nederste etasje. Gatene ble kalt for Closes og fikk sine navn enten etter type håndverk som ble utført der eller etter beboere i Close. De aller fattigste bodde i nederste etasje, de hadde ikke vinduer i husene sine og alt av søppel og avføring ble kastet ut rett på gata. Vår guide fortalt at søppel og avføring lag på gaten kunne være helt opp til knær til de som beveget seg der. Alt av søppel og avføring til slutt havnet i innsjøen på enden av close (i dag er innsjøen borte og innbygere og besøkende av Edinburgh kan nyte park istedenfor innsjø). Beboere av Edinburgh brukt innsjø også som kilde til drikkevann, men pga så dårlige hygieniske omstendigheter, dødelige sykdom var hverdagskost i Edinburgh.

DSC_5962

Closes hadde porten på begge to ender av Close, de ble låst mot natta for å beskytte beboere mot tyver og omreisende.

DSC_5522-2

Etter hvert ble Closes stengt og fylt opp for å styrke fundamentet til bygninger og av politiske årsaker. Den som i dag er restaurert og turister kan besøke er Mary King`s Close. Mary King var enke som bodde i nederste etasje av Close og var kjent tekstil selger og syerske, derfor etterhvert fikk hun Close oppkalt etter henne.
Interesant, ikke sant? Vi syntes det også 🙂 Det var utrolig kult å delta i omvisning i Mary King`s Close. Ikke bare med tanke på at vi befant oss i så fremmed verden for oss, men vi også hadde fantastisk guide som med sine fortellinger klarte å ta oss tilbake til 17.århundre når Mary King`s Close var fult av liv. Men jeg må si at av og til følte jeg meg litt ubehagelig og litt svimmel. Spesielt når guiden vår fortalt oss om smittsome dødelige sykdom og at de som døde, ble ikke hentet på lenge pga frykt til å bli smittet eller at det rett og slett manglet folk som kunne gjøre det. Ikke den beste historie å høre mens en befinner seg under normal gatenivå i mørke, kalde, litt illeluktende rom (som egentlig lignet på mørke hull hugd i fjellveggen), jeg bare håpet på at vegger,gulv og tak hadde ikke sugd i seg alle bakterier fra 17.århundre som nå ble overført til oss 🙂
Men vi lever 🙂

DSC_5963

Hvis noen har lyst til å ta en tur dit, er det bare å se etter reklame utplassert rett ved inngangen til Mary King`s Close, på venstre side (sett fra Edinburgh Castle) av Royal Mile, eller sjekke http://www.realmarykingsclose.com

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s